Een toeschouwer
Ik zag het voedselbos al helemaal voor me. Een prachtige volgroeide plek met overal vruchten die wachten om geplukt te worden. Wat een plezier om dan door de boeken te pluizen, planten te kiezen en een ontwerp te maken. Zo blij als een kind toen ik de pallets met planten mocht uitpakken. Nog gelukkiger toen we ze samen gingen planten.
Ik kon niet wachten. Ik wandelde er wel een paar keer per week doorheen. Kijken hoe alles groeit. Foto’s maken. Fijn. Maar toch miste ik iets. Ik ervaarde een afstand tot de planten, tot het voedselbos. Alsof ik een soort toerist was. Een toeschouwer.
Ik begon onzeker te worden. Groeien de planten wel goed genoeg? Gaat dit systeem wel werken? Staat die plant wel op de juiste plek? Moet ik ze ergens mee helpen, of juist niet? En wat gaan andere mensen hier van vinden?
Een verzorger
Toen ik zag dat sommige planten in de brandnetels verdwenen, ben ik me meer gaan verdiepen in bosdynamiek, plantengemeenschappen, successie en verstoringen. Ik begon ‘gaten’ in tijd en ruimte te dichten. Maar ook verstoring aan te brengen met snoei. En ik zag hoe planten op mijn activiteiten reageerden.
Ik realiseerde me dat ik een voedselbos niet alleen kan ontwerpen en aanleggen, maar ook kan stimuleren, verjongen, en steeds diverser en productiever kan maken. Ik heb ook een belangrijke rol te vervullen in dit ecosysteem. Wat een plezier!
Sindsdien probeer ik op allerlei manieren te interacteren met het voedselbos. Hierdoor is mijn band met dit stukje land sterker geworden. Maar hoe zorg ik dat mijn relatie met het voedselbos goed is? Hoe kan ik terug geven voor wat ik neem? Hoe kan ik voor steeds meer leven zorgen?
Ik ben op zoek naar voorbeelden, naar lessen, naar ouderen, naar antwoorden, en naar nog meer vragen. Doe je mee?
Tim Seegers
Actief in voedselbos Okkerheide
Een gemeenschappelijk voedselbos in Leiden. In 2016 heb ik het initiatief genomen om samen met andere bewoners uit mijn wijk een voedselbos te beginnen. Het doel is om onze relatie te herstellen met het land, wijkbewoners met elkaar te verbinden, een plek bieden aan allerlei planten en andere dieren, samen leren en genieten.
Iedere maand gaan we samen werken, oogsten en huisgemaakte producten proeven. Voor kinderen is er de Jonge Voedselboswachter Club met ieder seizoen activiteiten, zoals planten en zaaien, brandneteltouw maken, soep brouwen, paddenstoelen enten en nachtvlinders bestuderen.