Skip to content

Cursus syntropische landbouw

15, 16 en 17 november 2024

Mijn voedselbosreis

Het was de tweede zomer van het voedselbos. Ik ging zo vaak als ik kon het voedselbos in om te zien hoe alles groeit. Wat heerlijk toen ik de eerste frambozen mocht plukken. Toch miste ik iets… Ik ervaarde een afstand tot de planten en het voedselbos. Alsof ik een soort toeschouwer was. Terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat ik me meer onderdeel van de natuur ging voelen.

Ook was ik onzeker over het voedselbos. Klopt het ontwerp eigenlijk wel? Groeien de planten wel goed genoeg? Staat die plant wel op de juiste plek? Moet ik ze niet ergens mee helpen? En wat gaan andere mensen hier van vinden? Want de bomen en struiken zijn nog zo klein en staan zo ver uit elkaar. Dit lijkt nog lang niet op een bos.

Toen kwam ik een filmpje tegen dat mij ontzettend aansprak. Een man met een zaag die zorgt voor super productieve, diverse en levendige bossen. Ik dacht in eerste instantie dat dit alleen in de tropen kon. Toen zag ik dat er in Spanje een cursus Syntropic Agroforestry werd georganiseerd. Daar moest ik naar toe!

Deze cursus was voor mij een enorme verrijking. Ik leerde over plantengemeenschappen die elkaar in hoge dichtheid opvolgen in tijd en ruimte, verstoringen en bosdynamiek, en de waardevolle rol die wij mensen vervullen in deze ecosystemen. En we gingen met alle deelnemers ook daadwerkelijk een systeem aanleggen!

Toen ik terug kwam keek ik met andere ogen naar mijzelf in relatie tot het voedselbos. Ik zag heel helder wat ons voedselbos nodig had. Welke planten ontbreken en wat ik kon doen zodat planten hun rol in het systeem optimaal kunnen vervullen. Sindsdien probeer ik het voedselbos op allerlei manieren levendiger, groeikrachtiger en productiever te maken. Wat een plezier!

Tim Seegers

Ontdekken hoe je een sleutelrol kan vervullen in het voedselbos?

Zorgen voor groeikrachtige plantengemeenschappen? Ook bij extreem weer en gedegradeerde bodems.

Meer leven en diversiteit in het systeem creëren?

Samenwerken met de planten? Wederkerige relaties aangaan voor de lange termijn?

Het voedselbos een stuk productiever maken? En vanaf het eerste seizoen oogsten?

Nog meer plezier beleven aan je voedselbos? En dat het voedselbos ook van jou gaat houden? 😉

In deze cursus leer je in de basis

Over de principes van syntropie en entropie en wat deze processen betekenen voor landbouw.

Over opvolgende systemen van kolonisatie, accumulatie en overvloed.

Over bosdynamiek en het belang van verstoringen.

Hoe je plantengemeenschappen in hoge dichtheid creëert, die elkaar in tijd (levenscyclus) en ruimte (strata) opvolgen.

Hoe je met gerichte en ingrijpende snoei omstandigheden kan creëren, zodat planten hun rol en functie in het systeem goed kunnen vervullen.

Welke plek groenten en granen hebben in een bosecosysteem.

Hoe je deze principes kan toepassen in een bestaand voedselbos of andere uitgangssituatie.

 

Wat we gaan doen

De cursus bestaat uit drie achtereenvolgende dagen. In de ochtenden behandelen we het gedachtegoed en de theorie van syntropische landbouw. Na een voedzame lunch duiken we in de middag voedselbos Okkerheide in. We bekijken en bespreken verschillende plantengemeenschappen. Maar we gaan ook onze handen vies maken en een klein systeem aanleggen.

Deze cursus is bedoeld voor mensen met (enige) kennis over en ervaring met voedselbossen of agroforestry. Er is plek voor maximaal 15 deelnemers. We vinden het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor interactie, vragen en discussie. De cursus wordt in het Nederlands gegeven.

Steven Werner

Is acht jaar geleden op zijn land in Frankrijk begonnen met experimenteren met syntropische landbouw. Hij ging eerder naar Brazilië om Ernst Götsch te ontmoeten en te leren over zijn zienswijze en manier van werken. Sindsdien is hij betrokken geweest bij allerlei trainingen in Europa en werkt hij als adviseur in agroforestry systemen in Afrika.

Tim Seegers

Ik ben oprichter van Okkerheide. Een gemeenschappelijk voedselbos in Leiden dat in 2017 is gestart. In 2018 heb ik een cursus Syntropic Agroforestry gevolgd in Spanje. Sindsdien ben ik anders gaan kijken, denken en handelen om de productie van voedsel en biodiversiteit ook in ons voedselbos succesvoller te maken.

Investering

580 euro

Data en tijd

Vrijdag 15 november, 09.00 – 17.00

Zaterdag 16 november, 09.00 – 17.00

Zondag 17 november, 09.00 – 17.00

Locatie

Leiden (NL)

Wil je ook ontdekken wat jij voor het voedselbos kan betekenen?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang gelijk deel 1 van mijn verslag van een cursus Syntropic Agroforestry.